A fingerprint

MOGOČEN SOSEDOV OREH

 

Toliko več kot le drevo… Da je oreh simbol trdnosti in močne volje je dokazoval vsak dan, saj je rasel na strmem skalnatem pobočju. V slovenskem ljudskem izročilu velja, da je oreh sveto drevo, ki varuje pred nesrečo, predvsem pred strelo. Brezpogojno je dajal vsaj 100 let... slastne plodove –  obrodil je kar 60 kg plodov v letu. Njegova površina listov je proizvedla letno potrebo po kisiku za 10 odraslih oseb. Varoval nas je s senco, odganjal mrčes, gostil in dajal zavetje številnim živim bitjem… in nenazadnje, iz njegovega debla so se izdelali dragoceni mizarski izdelki. Med rastjo je drevo iz zraka vsrkalo in v sebi skladiščilo okoli 5 ton CO2. V obdobju uporabe je CO2 še naprej uskladiščen v lesnem izdelku.

In iz korenin je nastal nakit…

Nakit, ki z vami diha. Je ročno izdelan, kombiniran z različnimi kristali in  Paua školjkami, ki jih najdemo samo na obali Nove Zelandije. Les je zaščiten z oljem in čebeljim voskom. Pri izdelavi avtorica sledi teksturi lesa, s čimer poudari njegovo kompleksnost in pomembnost.

Prepustite se njegovi energiji, vibraciji….drevesa so čuteča bitja, ki so med seboj povezana s koreninami in preko katerih se ne le sporazumevajo, ampak si v stiski tudi pomagajo in doživljajo ljubezen.  Nekatera so med seboj povezana tako silovito, da celo umrejo skupaj. Les je še vedno živ. Če ga pravilno uporabimo in zanj skrbimo je trajen material.

Privoščite si darilo narave.