Barve za Dušo

Poglejte zvoke in poslušajte barve !

Ozadje možganskih valovanj

Matematika? Intuicija? Znanost? Umetnost? Šarlatanstvo?

Preplet vsega skupaj…in še več od tega…Ali ne gre za večne sanje—videti nevidno, slišati neslišno? Mar ne gre tudi za zmago srca nad glavo, kot osrednjim centrom za proizvodnjo zmede  s čutili…?

Sam projekt se lahko razvrsti med – intermedijske, med psihogene instalacije. Je preprost izraz iskanja prehoda med čutnim in nadčutnim…je vrivek, saj išče pot tja, kjer naši čuti ne premorejo več moči zavestne zaznave…Sam projekt je iskanje, in ker iskanja ne moremo nikamor razvrstiti, ga preprosto lahko imenujemo kot nekaj kulturnega, saj je v njem kanček etike tega časa, daje navdih za nadaljnje  izobraževanje, je umetnost  in je prepleten z znanostjo.

Kot smo poudarili,  je projekt »Barve za Dušo« kulturno iskanje.

Čuti so vhodi v dušo…

Oko in uho. Okus je povezan z govorom, kot vonj z dihom,

Resnično poslušanje je čaščenje !  In glasba je navsezadnje nepopolnejši zvok za srečanje s tišino. Čudovito je imeti dar sluha, saj s čutom za sluh poslušamo stvarstvo.

Oko je kot zora, ne prenese prevare…prevaro z različnimi načini gledanja ustvarijo možgani.

Prijazni šumi in ubrani toni…

Zvoki v tej predstavitvi so sestavljeni iz “Naravnih šumov”, imenovanih preigrana glasba, v katere so podloženi “umetno” generirani šumi z različnimi modulacijami, ki se našega zaznavnega-slušnega spektra dotaknejo samo kot valovanje. V predstavi boste  slišali tudi ogromno “neslišnega”.

Zato in predvsem zaradi tega bo glasba, ki jo bomo poslušali, včasih delovala »zadušeno«.  V projekciji ne iščemo tehnične dovršenosti, ampak želimo s podloženimi, “naravno” generiranimi šumi, valovanji,  ugodno, stimulativno vplivati na naše počutje, svoje prispevajo pa tudi valovanja nabora barv. Vsaka slika ima izmerjen spekter. “Nedovršenosti” se tehnološko ne moremo izogniti…to tudi ni naš namen, saj želimo produkcijo izvajati z minimalnimi tehničnimi sredstev. Rezultat raziskav izkušenj in razvoja je tudi tale projekt, izviren in unikaten tudi v svetu, ne samo za našimi plotovi…

Torej…

Se pravi—preplet “bombardiranja” čutil sluha in vida…temu dodajamo tudi vonj… V preprostem prevodu – udobno sedeš pred projekcijsko platno, in skozi preprosto zgodbo slik poslušaš glasbo…no poslušaš tudi tisto, kar zavestno ne dojameš…

Cilj…

je sprostitev…ali priprava na mentalne napore…ali…

Nekaj iztočnic iz uvoda projekcije:

Naši možgani zaznavajo več zvoka (valovanj različnih frekvenc), kot ga zavestno “slišimo”.

Naš zavestno “slišni” del je zelo omejen.

Toda “neslišni” del zvočnih valov ima na nas odločilen vpliv. Tega se premalo zavedamo, kljub temu, da je vpliv valovanj na človeka (njegove možgane) danes vedno bolj raziskan. Kljub temu, da jih ne zaznamo zavestno, so vsa valovanja jasno definirana.

Tudi barve imajo svoja valovanja.

Vsa ta nova spoznanja možganskih valovanj so tako vgrajena v ta projekt.

In tukaj se prične zgodba o nadčutnem, kognitivni psihologiji, teoriji zaznave in…

Ogled predstave ne priporočamo :

Bolnikom s kardialno aritmijo in ostalim srčnim bolnikom. Vsem, ki so zaužili pomirjevala, poživila in ostale psiho-stimulativne droge, alkohol…     Epileptikom in nagnjenim k vrtoglavicam. Nosečnicam.

Za vedoželjne o binauralnem zvoku:

Zvok, ki ga na predstavitvi predvajamo deluje na principu binauralnega – dvoušnega nihanja.Vzbujanje se izvaja preko stereo zvočnikov. V vsako uho prihaja čisto, precizno valovanje različnih frekvenc. Dve hemisferi možganov delujeta skupaj in zanihata na elektromagnetnem valovanju, katerega frekvenca je enaka razliki obeh zvočnih valovanj. Možganske celice simpatetično vibrirajo v skladu z dvoušnim nihanjem.

Dodaj odgovor