RAZSTAVA GOSPODARJI PREHODOV in rekonstrukcije prazgodovinskega tkanja

V soboto, 3. decembra 2016 ob 11. uri bo v arheološkem razstavišču na Muzejskem trgu 2 na Ptuju otvoritev razstave GOSPODARJI PREHODOV.
Pri pripravi razstave je sodeloval tudi Zavod Skrita Energija so. p. in sicer z izdelavo rekonstrukcij prazgodovinskega tkanja, ki bodo razstavljene ob arheološkem gradivu iz obdobja prehoda iz bronaste v železno dobo. Razstava vključuje tudi rekonstrukcije priprav, na katerih boste lahko poskusili spresti kakšen centimeter lanene niti na prazgodovinski način ali preizkusili, kako delujejo prazgodovinske statve.
Predenje in tkanje je bilo od pradavnine žensko opravilo, ki je razen praktičnega vidika obsegalo tudi simbolni pomen ženske kot tiste, ki ustvarja življenjsko nit in iz nje tke tkanino življenja. Majda je tkalka, ki ustvarja na običajnih ročnih statvah, pa tudi na rekonstrukciji pokončnih prazgodovinskih statev. Pasove izdeluje v tehniki tkanja s pomočjo ploščic z luknjicami (znano tudi kot »tkanje s karticami«). Trakovi, tkani v tej tehniki so znani že od bronaste dobe naprej. Najstarejše ploščice za tkanje, stare več kot 2.500 let so našli v južni Nemčiji, v kraju Hochdorf in so povezane s keltsko kulturo.
Rekonstrukcije so tudi plod sodelovanja z tkalko Bojano Ažman, AMB ročno tkanje, predenje in barvanje volne z naravnimi barvili

Tkalka Majda v tkanju poustvarja in oživlja predvsem keltske vzorce, ki imajo tudi v sodobnem času pomembno estetsko vrednost.
Tkane pasove bo še do konca novembra moč videti v knjižnici Radlje ob Dravi (Koroška cesta 61a), rekonstrukcije pa na razstavi GOSPODARJI PREHODOV od 3. decembra 2016 do 27. oktobra 2017 v arheološkem razstavišču na Muzejskem trgu 2, Ptuj.
Prisrčno vabljeni k ogledu!

Dodaj odgovor